• Lorem ipsum

De populairste cellosnaren van 2021

13 Jan 2022
door Dries

We zijn weer aan een nieuw jaar begonnen, en dan is het altijd nuttig eens terug te blikken. In de wereld van de cellosnaren zijn er weer een paar interessante ontwikkelingen geweest. Welke snaren daarbij momenteel het populairst zijn, kom je in deze post te weten!

1. Thomastik-Infeld Versum Solo

De Versum-snarenreeks van Thomastik zag het levenslicht in 2018 met een la (A) en re (D) snaar. Sindsdien is de reeks stelselmatig ontwikkeld en bestaan er twee volwaardige sets: Versum en Versum Solo. Wij zagen vooral de Versum Solo-cellosnaren in sneltempo aan populariteit winnen: ze hebben een goeie punch die ze weten te combineren met een heel ronde klank met veel boventonen en een goeie levensduur.

De Versum Solo-snaren worden vaak als set gekocht. We zien ook volgende combinaties regelmatig verschijnen:

 

 

2. Pirastro Perpetual (medium)

Pirastro's tegenhanger van de Versum-reeks zijn de Perpetual-snaren, die ondertussen ook in een waaier aan smaken beschikbaar zijn. En waardoor ze ook erg populair zijn geworden het afgelopen jaar! Vooral de reguliere medium set is erg in trek geraakt.

De medium-set wordt gekenmerkt door een ronde, warme la (A) en re (D) snaar die gecombineerd worden met een meer projecterende en makkelijk aanspreekbare sol (G) en do (C) snaar. Die combinatie lost twee problemen op: een te fel bovenste register en een te wollig klinkend laag register. En die oplossing wordt duidelijk erg geapprecieerd! Wie toch en wat warmer laag register heeft, kan terecht bij de Perpetual Cadenza sol (G) en do (C) snaren.

Pirastro Perpetual cellosnaren worden het vaaktst als volledige set gebruikt.

 

 

3. Jargar Classic

De Jargar Classic-cellosnaren hebben als ideale set voor studenten een hoge reputatie gehaald, en die houden ze ook! Ze zijn betaalbaar, hebben een heel lange levensduur, zijn makkelijk aanspreekbaar en klinken stevig zonder schel te worden. Ideaal dus voor zowel de beginnende als iets meer gevorderde cellist! Zelfs professionelen komen nog met plezier terug voor een Jargar la (A) snaar, al combineren ze die wel vaak met andere snaren.

De Jargar Classic-cellosnaren worden het vaakst als volledige set gebruikt. Ze bestaan sinds enkele jaren ook voor kleinere instrumenten in de vorm van de Jargar Young Talent-snaren.

 

4. Larsen Original

De Larsen Original-snaren zijn een vertrouwd zicht op cello's, en dat zijn ze zeker en vast gebleven! Hoewel ze ondertussen al een paar tiental jaren meegaan, blijven dit heel kwalitatieve snaren die door veel cellisten geapprecieerd worden. Ze zijn bovendien beschikbaar in 3 spanningen (medium, hoog en licht) waardoor veel strijkers er hun ding in kunnen vinden. Het zijn misschien niet de snaren met de langste levensduur, maar dat compenseren ze ruimschoots met een makkelijke aanspreekbaarheid door hun lagere spanning en warme, volle klank.

De Larsen Original snarenset kan perfect als geheel op zichzelf gebruikt worden. Andere populaire combinaties:

 

5. Pirastro Passione

Een wat vreemde eend in de bijt in de lijstje zijn de Pirastro Passione cellosnaren. De la (A) en re (D) snaar in deze set zijn metaalsnaren, maar de sol (G) en do (C) zijn omwonden snaren met darmkern. Hoewel ze al een tijdje beschikbaar zijn, zijn ze afgelopen jaar erg in trek geweest bij veel cellisten. Blijkbaar zijn veel strijkers gecharmeerd door de erg warme klank: ze hebben een typische klank met heel veel boventonen die darmsnaren zo kenmerkt, maar met weinig van de traditionele nadelen. De la (A) en re (D) snaren werden hierop ook perfect afgestemd en zijn dan ook erg warm en rijk van klank.

Om die reden worden de Passione la (A) en re (D) snaar ook vaak gecombineerd met andere snaren. Enkele populaire combinaties passeren regelmatig de revue: