• Lorem ipsum

De populairste vioolsnaren van 2021

28 Jan 2022
door Jeroen

Lijstjes maken is mijn favoriete bezigheid! Op deze pagina vind je een opsomming van de populairste vioolsnaren van het voorbije jaar. Het is een handige inspiratiebron voor jouw volgende snarenset.

1. Thomastik-Infeld Dominant PRO

Elke violist heeft wel ooit in zijn of haar leven met de Dominantsnaren van Thomastik-Infeld gespeeld. Deze hebben een mythische status gekregen, als één van de eerste snaren met een synthetische kern. De fabrikant heeft met de Dominant PRO-snaren een waardige upgrade klaarstaan voor de meer veeleisende violist. Ze zijn gebaseerd op de kern van de originele Dominantsnaren, maar hebben met de modernste technieken en materialen een hele evolutie doorgemaakt. Er zijn ook verschillende varianten, waardoor er voor ieder wat wils is. 

Thomastik-Infeld positioneert deze Dominant-PRO snaren in het betaalbaar topgamma, net onder de voortreffelijke Peter Infeld vioolsnaren.

2. Larsen Il Cannone Soloist

Deze relatief nieuwe snaren van de Deense snarenfabrikant Larsen werden van het begin zeer hoog aangeschreven, zowel door orkest-muzikanten, als solisten en kamermuziekspelers. In vergelijking met de gewone Il Cannone-snaren heeft de Soloist-versie een hogere spanning, waardoor deze een meer briljante en projecterende klank heeft. De Il Cannone-snaren zijn bovendien zeer scherp geprijsd!

In deze set is de la (A)-snaar beschikbaar in twee versies: Warm&Broad en Direct&Focused. Het verschil tussen deze twee is evident en hangt af van je instrument en persoonlijke voorkeur. Beiden kunnen vanzelfsprekend in combinatie met de rest van de set gebruikt worden.

3. Pirastro Evah Pirazzi Gold

Deze premium set van Pirastro heeft haar pluimen al meer dan verdiend. De rijkheid aan klankkleuren, projectie, subtiliteit, zijn weergaloos. Dit maakt de Evah Pirazzi Gold-snaren van Pirastro één van de meest verkochte sets. Het nadeel is dat ze komen met een stevig prijskaartje, en ze relatief snel vervangen moeten worden. Echter, als het superieur speelgevoel voor jou opweegt tegen de meerprijs, dan zijn deze snaren het zeker waard!

De standaard set waarvan de naam is afgeleid, heeft een met goud beklede sol (G)-snaar. Deze biedt een zeer diepe, warme klank. De met zilver beklede sol (G)-snaar heeft een meer briljante klank.

4. D'Addario Helicore

Ook D'Addario mag niet ontbreken in het lijstje. Zij hebben een stevige line-up voor violisten, onder meer met de Kaplan Amo-snaren en een aantal aparte mi (E)-snaren die zeker het proberen waard zijn. Deze Helicore set is erg populair onder studenten, omwille van de relatief warme klank, lange levensduur en aantrekkelijke prijs. Deze snaren hebben een kern van gestrengd staal, wat ze een solide stevigheid geeft. Ze missen de gecompliceerdheid van sommige (veel duurdere) snaren met synthetische kern, maar zijn hoe dan ook een excellente keuze voor de violist met een beperkter budget.

 

5. Thomastik-Infeld Rondo

Lange tijd waren de Thomastik-Infeld Rondo vioolsnaren enkel beschikbaar voor luthiers. Sinds ze voor elke strijker eenvoudig te verkrijgen zijn, werden ze een regelrechte hit! Door hun uitzonderlijke balans tussen briljantie en warmte, kracht en subtiliteit, veroverden ze snel menig violistenhart.

Het is dus geen 'neutrale' set met een vlakke klank in de letterlijke zin van het woord, wat soms misbegrepen wordt. Integendeel, de Rondo snaren halen het beste uit het instrument naar boven, zonder forceren.