• Lorem ipsum

De 8 beste schoudersteunen

27 Mei 2021
door Jeroen

Sommige violisten zweren erbij, anderen verachten het: de schoudersteun. Tot in de jaren '50 van vorige eeuw was het amper in zwang. Tegenwoordig is het gemeengoed geworden. Een schoudersteun verhoogt het speelgemak, vooral wanneer je lange, intensieve muzieksessies hebt. 

Omdat iedere speler een ander postuur heeft, is er een uitgebreide keuze. Er is voor ieders eisen en budget wel een schoudersteun te vinden. In dit artikel hebben we een selectie gemaakt van de meest gebruikte en onze favoriete schoudersteunen. De keuze van je schoudersteun heeft ook een grote invloed op de klank. Het is dus belangrijk dat je er een vindt die bij jouw lichaam, speelstijl, instrument én budget past. 

Er zijn verschillende soorten schoudersteunen. Sommige zijn meer gekromd dan andere, je hebt dikke, zachte kussentjes of dunne compacte. Als materiaal zien we meestal hout, nylon of een andere kunstof. Er bestaan zelfs opblaasbare kussentjes. Deze gaan iets minder lang mee, maar zijn wel tot in de puntjes af te stellen op de speler. Er zijn mensen die zeer tevreden zijn van een simpel sponsje aan een elastiekje, maar de overgrote meerderheid zal zich het comfortabelst voelen met een schoudersteun. Het is de moeite waard om eerst enkele schoudersteunen uit te proberen voor je de beslissing maakt om er één te kopen. Hoor eens rond bij je strijkerskennissen, je zal er zeker veel verschillende schoudersteunen kunnen vinden!

De budgettopper

Artino schoudersteun

We vallen meteen met de deur in huis. Artino staat bekend als een merk dat producten maakt van een hoge kwaliteit, tegen de beste prijs. Dat is bij deze schoudersteun niet anders. Met het zachte schuimkussen en de verstelbare pootjes is hij zeer comfortabel. De kunstof steun is niet zo breed als bijvoorbeeld een Wolf Secondo, maar heeft niettemin een meer dan groot genoeg contactoppervlak om een evenwichtige houding te bieden. Als bijkomend voordeel betekent het dat hij minder zwaar is. 

De rubberen pootjes hebben een stabiele grip op het instrument, zonder kans om de lak te beschadigen. Als je de schoudersteun te smal afstelt, moet je wel opletten dat je met deze pootjes de klank niet 'afknijpt'. 

Voor beginners die op zoek zijn naar een stabiele schoudersteun is dit een excellente keuze! De schoudersteun is bovendien beschikbaar vanaf instrumentgrootte 1/8, tot en met 4/4 en zelfs voor grote maten altviool.  

De elegante prijsbreker

4strings schoudersteun hout

Op zoek naar een compacte schoudersteun, die er elegant uitziet en ook nog eens ultracomfortabel is? Zoek niet verder: de 4strings houten schoudersteun heeft al deze eigenschappen! Daarbij is hij niet duur, waardoor hij voor ons de eerste keuze is voor de beginnende en gevorderde violist met een 4/4 viool.

Als je deze schoudersteun van dichtbij bekijkt, valt meteen op dat hij van stevig, lichtgewicht hout gemaakt is. Hierdoor heeft hij een premium uiterlijk. De voetjes kan je naar binnen plooien, zodat je hem eenvoudig in compactere kisten kan opbergen. De ergonomische curve van het hout en het dikke schuimkussen zorgen voor een goede ondersteuning van het instrument.

De schoudersteun is officieel enkel beschikbaar voor 4/4 viool, maar door het verstelsysteem met vijsjes kan je hem smal genoeg maken voor een 3/4. 

Het oefenmaatje

Bonmusica schoudersteun

Een bijzondere eend in de bijt is de Bonmusica schoudersteun. Deze steun 'grijpt' als het ware rondom de schouder, zodat je viool of altviool zonder moeite op de juiste plek blijft hangen. Tegenstanders van deze schoudersteun zeggen wel eens dat hij de beweegbaarheid van het instrument beperkt. Echter, voor lange, intense studiesessies is dit een ideaal maatje. De stevige, aanpasbare structuur van metaal - wat de steun tegelijk ook de zwaarste uit het assortiment maakt - zorgt ervoor dat je instrument op je schouder kan blijven liggen met een minimale inspanning. Het is dus extreem belangrijk dat deze steun perfect afgesteld staat, anders kan je door een verkeerd gebalanceerd gewicht snel last krijgen van een pijnlijke schouder. Een bekende adept van deze schoudersteun is Hilary Hahn.  

Beschikbaar voor 4/4 viool en 4/4 altviool. De voetjes zijn traploos in de hoogte instelbaar en de structuur kan zijdelings verplaatst worden. Zodoende kan deze schoudersteun aan ieders lichaam aangepast kan worden.

De oude klassieker

Kun Super schoudersteun

Wellicht de bekendste ontwerper van schoudersteunen is Kun. Elke violist heeft wel ooit in zijn of haar carrière een schoudersteun van dit merk gebruikt. Dat is niet voor niets. De producten van Kun staan garant voor een lange levensduur en comfortabele houding. De Kun Super schoudersteun heeft enige tijd geleden een upgrade gekregen met vernieuwde pootjes. Deze pootjes kan je nu ook (apart) verkrijgen in een XL formaat, voor mensen met een langere nek. Kun heeft overal een oplossing voor.

De Kun Super schoudersteun kenmerkt zich door zijn elegante, gestroomlijnde ontwerp en door een vereenvoudigd afstelsysteem om fijne afstelling mogelijk te maken. Dit lichtgewicht model is één van de meestverkochte schoudersteunen, verkrijgbaar voor viool 4/4 of 3/4 - 1/2, en voor altviool (4/4).

Fijn om te weten is dat deze schoudersteun ook bestaat met inklapbare pootjes, om eenvoudig op te bergen in compacte kisten.

De zachtste keuze

Wolf Secondo schoudersteun

Onder vioolstudenten is deze schoudersteun één van de meest populaire. Het brede, gebogen contactoppervlak met de ingenieuze verstelmogelijkheden en lage prijs maakt dit tot een aantrekkelijke optie. Het instrument ligt met deze schoudersteun heel stabiel op de schouder, het zachte kussen maakt vioolspelen tot een moeiteloze ervaring. Voor beginners - met name kinderen - is dit een ideale schoudersteun, omdat hij werkelijk niet stuk te krijgen is en de vorm uitnodigt tot een mooie, rechte houding.

De grootte en materiaalkeuze van de schoudersteun maakt hem relatief zwaar, waardoor de klank van het instrument ietwat gedempt wordt. Maar in normale omstandigheden is dit amper merkbaar.

Deze steun is verkrijgbaar in alle maten, ook de allerkleinste - van 1/16 tot 4/4 viool en altviool.

De opschepper

Viva La Musica Diamond schoudersteun

Viva La Musica heeft meer dan 30 jaar ervaring met het ontwerpen van accessoires voor strijkinstrumenten. Met de 'Diamond' schoudersteun hebben ze een echte topper ontworpen, die gebruikt wordt door vele professionelen en solisten. Het fijnste walnoothout met de beste akoestische eigenschappen werd voor deze schoudersteun geselecteerd. Deze schoudersteun is met zijn gouden afwerking en ergonomische, elegante uiterlijk een echte blikvanger. Afhankelijk van het uiterlijk van jouw instrument en persoonlijke voorkeuren, kan deze steun ook in andere houtsoorten geleverd worden en met zwartmetalen pootjes. 

Voor de pootjes heeft Viva La Musica heeft een uitgekiend, gepatenteerd systeem ontwikkeld. De metalen, veerkrachtige onderdelen zorgen ervoor dat de klank van het instrument zelfs onder extreme concertomstandigheden niet fijngeknepen wordt. Uit onze eigen ervaringen komt dit de klank ten goede. Met het 360° systeem kan je de pootjes inklappen om de schoudersteun eenvoudig op te bergen. Wanneer je dan je schoudersteun terug installeert op je viool, hoef je hem niet opnieuw af te stellen. 

Een van de meest herkenbare en stijlvolle schoudersteunen, die voor een relatief lage prijs zeer slim en ergonomisch ontworpen is. Beschikbaar voor 4/4 en 3/4 viool (1 maat) of altviool 4/4.

De slanke sierlijkheid

Mach One schoudersteun 

Een bijzondere schoudersteun is deze Mach One. De wereldbefaamde luthier Peter Mach heeft met dit model het idee van de schoudersteun helemaal opnieuw ontworpen. Gaande van de vorm van het hout tot het materiaal en bevestigingssysteem op het instrument, is hij met verve geslaagd om een ideale pasvorm te creëren voor een schoudersteun. Het mooie esdoornhout past zeer goed bij de kleur van het instrument en helpt ook om de trillingen akoestisch te dragen. Het lederen kussentje is duurzaam en draagt bij tot een meer luxueuzere uitstraling.

Deze Mach One is de meest gekromde uit het assortiment. Sommige gebruikers vinden dat de steun hen te veel in een bepaalde houding 'dwingt'. Echter, als deze houding jouw postuur en speelwijze volgt, zal je deze schoudersteun ongelooflijk comfortabel vinden. Een variant op deze steun heeft een zogenaamd 'haak-einde', dat helemaal over de schouder gaat. Deze vorm geeft nog meer stabiliteit dan de versie zonder haak.

Beschikbaar voor viool 4/4 en altviool 4/4. Let bij deze laatste goed op dat je de juiste breedte voor jouw instrument selecteert, want de schoudersteun is maar beperkt instelbaar. 

De Rolls-Royce

Pirastro Korfkerrest

De KorfkerRest van Pirastro is de Rolls-Royce onder de schoudersteunen! Deze uiterst lichtgewicht schoudersteun (32 gram voor viool, 40 gram voor het altvioolmodel) bestaat uit plooibaar esdoornhout dat je volledig naar je eigen wensen kan modelleren. Er is geen enkele andere schoudersteun die zo tot in de details naar de wensen van de speler kan afgesteld worden. De minutieus ontworpen pootjes bieden uitgebreide en zeer nauwkeurige aanpassingen van positie, hoogte en kanteling. Met de Pirastro Korfkerrest ben je zeker van het ultieme comfort.

Niet alleen het comfort is exceptioneel, ook de klankkleur en articulatiemogelijkheden van je instrument verbeteren met deze schoudersteun. Het spaarzame gebruik van rubber in de pootjes zorgt voor een minimale demping van de trillingen. Het uitzonderlijk lage gewicht draagt daar nog toe bij. Er is geen enkel detail over het hoofd gezien bij het ontwerpen van deze schoudersteun. 

Het enige nadeel: de prijs. De Pirastro Korfkerrest - enkel voor 4/4 viool en altviool - is met voorsprong de duurste schoudersteun uit het assortiment. Je krijgt er echter een unieke speelervaring voor in de plaats.