• Lorem ipsum

Een strijkinstrument huren: 5 zaken waarop je moet letten

21 Aug 2020
door Jeroen

Ben jij of je kind van plan om een starten met het bespelen van een strijkinstrument? Een eigen instrument aanschaffen vergt meestal een zeer grote investering. Een viool, altviool of cello huren is dan een logische eerste stap! Op die manier kan je ervoor kiezen om het instrument te laten 'meegroeien' met je kind, of voor jezelf nog even de kat uit de boom te kijken of het wel degelijk iets voor jou is.

Hier alvast 5 tips die je moeten overtuigen om een instrument te huren!

Tip 1: goedkoop is duurkoop

Tegenwoordig vind je op diverse online shops een enorme keuze aan goedkope violen, al dan niet met accessoires, zoals kist en strijkstok bijgeleverd. Heel leuk, zou je denken, dat maakt een muziekinstrument aanschaffen zeer toegankelijk.

Helaas zijn een groot deel van die bespottelijk goedkope instrumenten, waarvan de prijs al begint vanaf 50 euro, van erbarmelijke kwaliteit. Deze worden geleverd vanuit gigantische magazijnen, van enig vakmanschap is hier geen sprake. Als je beslist om zo'n instrument te bestellen, zul je meestal een bouwpakket in de bus krijgen. Een waar je, ook al zou je het op een relatief correcte wijze, zonder meegeleverde handleiding of instructies, in elkaar kunnen zetten, niet veel meer dan het geluid van een krijsende kat uit zal krijgen. In tegenstelling tot een 'echte' viool, altviool of cello, waarbij het hout en de onderdelen (snaren, stemsleutels, ...) zorgvuldig uitgekozen worden en op elkaar afgestemd, is dit instrument gemaakt uit geperst hout en met aan de lopende band gemaakte onderdelen. Je kan je wel voorstellen wat voor een fiasco dat betekent.

Als je een instrument huurt bij een erkende specialist, kan je ervan uitgaan dat deze een degelijke basiskwaliteit garandeert en zich niet inlaat met de krijsende-kattenviolen. De gespecialiseerde winkel selecteert en inspecteert de instrumenten op voorhand en zal ervoor zorgen dat jij een direct speelbare viool, altviool of cello in handen krijgt, met een gezonde klank en accessoires van goede kwaliteit.

Tip 2: let op de bijgeleverde accessoires

Net zoals belangrijk als een goed instrument, zijn de accessoires. Een kwalitatieve boog is net zo belangrijk als een deftig instrument, als je er plezier aan wil beleven! Evenals een stevige kist of hoes om je instrument in op te bergen. Want met zo'n kostbaar en gevoelig voorwerp wil je toch niet zomaar over straat lopen?

Met de allergoedkoopste instrumenten worden vaak stalen snaren bijgeleverd, die zelfs op de beste viool ter wereld, nog niet mooi zouden klinken. Met een huurviool, -altviool of -cello ben je er zeker van dat je snaren hebt die voldoen aan alle kwaliteitseisen en van een gerenommeerd merk.

Tip 3: service

Joepie, ik heb mijn instrument in handen, nu kan ik er jarenlang van genieten! Zeker, dat is zo, maar af en toe gebeuren er eens ongelukjes of zijn er probleempjes die opduiken met intensief spel of transport. Bij een huurinstrument heb je altijd iemand in de buurt die je telefonisch kan ondersteunen of, eventueel voor een kleine meerprijs, kleine reparaties en onderhoud kan uitvoeren. Bij een huurinstrument geven wij de garantie dat je een instrument in topconditie in handen krijgt. Dit is een niet te onderschatten onderdeel van het genieten van een muziekinstrument.

Tip 4: alles wat je nodig hebt

Als je een instrument huurt, krijg je alles wat je nodig hebt er zomaar bij! Kwaliteitssnaren, een kist of hoes, waarover we al gesproken hebben, maar ook hars en een schoudersteun (voor viool en altviool). Het enige wat je nu nog nodig hebt, is een mooi stukje muziek. Je vingers jeuken al, niet?

Tip 5: huur enkel bij gespecialiseerde firma's

Er zijn veel bedrijven die de huur van een strijkinstrument aanbieden. Maar net zoals bij het kopen van een violen, zijn er af en toe verschillen in kwaliteit. Bij een erkende en gespecialiseerde firma/vioolbouwer weet je de absoluut zeker dat je de kwaliteit en service krijgt waarnaar je op zoek bent.

Nieuwsgierig? Check dan onze pagina's in verband met de verhuur van violen, altviolen en cello's. Voor meer advies kan je ons altijd contacteren op onze contactpagina.