• Lorem ipsum

6 tips bij het kopen van een viool, altviool of cello

4 Jun 2021
door Dries

Ben je op zoek naar jouw allereerste viool, altviool of cello? Een strijkinstrument aankopen doe je beter niet in een impuls. Wij geven alvast enkele tips, zodat je het juiste instrument kan vinden voor jouw budget!

Tip 1: Koop bij een gespecialiseerde winkel

Violen, altviolen en cello's kan je tegenwoordig over het hele internet terugvinden, in alle geuren en kleuren. Ze worden nét niet mee als cadeautje meegegeven bij de cornflakes! Goed nieuws, zou je denken, maar vaak leidt dat spijtig genoeg tot een grote teleurstelling. En frustratie.

Sommige grote internetwinkels, die producten gaande van wasmachines tot gitaren verkopen, zijn niet meer dan gigantische magazijnen. Geen enkele medewerker zal dus het instrument dat je aankoopt effectief in zijn handen krijgen. De meeste instrumenten worden zonder set-up bewaard in deze magazijnen. Dat betekent dat de kam niet op het instrument gemonteerd staat, de snaren niet opgespannen zijn, en (in het slechtste geval) de stapel - het stokje binnenin het instrument - neerligt. Dat wordt gedaan om schade tijdens het bewaren of bulk-transport te vermijden.

Een strijkinstrument correct opstellen is voer voor specialisten. Zonder begeleiding kan je als beginner een kam (laat staan een stapel) gewoonweg nagenoeg niet correct opstellen. Daar zit je dan met je vers aangekochte instrument, dat onspeelbaar blijkt te zijn!

Niet zo als je bij een gespecialiseerde winkel (of luthier) voor strijkers passeert, online of offline. Daar wordt er voor gezorgd dat je meteen een perfect afgesteld instrument in handen krijgt. Zo heb je een instrument volgens de regels van de kunst, dat vlot bespeelbaar is en een mooie klank kan produceren. Toch als je voldoende oefent... :)

Tip 2: Let op de houtsoorten

Violen, altviolen en cello's bestaan uit dezelfde onderdelen, zij het (uiteraard) verschillend in grootte. Die onderdelen afzonderlijk kunnen sterk uiteenlopen in kwaliteit. En dat begint al bij de keuze van hout.

  • Het boven- en onderblad: de klankkast van de viool wordt ook wel de body of corpus genoemd. Dat bestaat in zijn meest traditionele vorm uit solide hout. Het bovenblad (met de f-gaten in) wordt doorgaans uit dennenhout gemaakt, en het onderblad (en de zijkanten) zijn esdoorn.
  • De toets (het zwarte gedeelte waar je je vingers op zet) en de stemsleutels zijn doorgaans van ebbenhout.

Tegenwoordig kan je op sommige plaatsen al "violen" terugvinden voor nog geen €60. We zetten "viool" hier tussen aanhalingstekens. Deze goedkoopste instrumenten worden veelal gemaakt met laminaat, oftewel MDF. Dat zijn samengeperste houtsplinters, en wat je bijvoorbeeld vaak terugvindt bij IKEA-meubels. Daar kan je natuurlijk geen deftig instrument van maken.

De ebbenhouten toets wordt in zo'n geval ook vervangen door zwart geschilderd hardhout (bijvoorbeeld perenhout). Op zich is dat niet zo'n probleem, maar de afwerking kan zo dramatisch zijn dat je vingers na verloop van tijd zwart zien van de verf. Er zullen ook veel sneller oneffenheden ontstaan, wat het spelen minder aangenaam maakt.

Doe jezelf of je kind een plezier: koop een instrument dat uit kwalitatief hout bestaat. Het kost misschien iets meer, maar uit een IKEA-kast hebben we nog nooit een deftige klank horen komen, besnaard of niet!

Tip 3: De strijkstok

Een kwalitatieve strijkstok is net zo belangrijk als een deftig instrument. Duurdere strijkstokken worden gemaakt van pernambuco en hebben een ebbenhouten slof. De goedkoopste strijkstokken worden uit tropisch hardhout gemaakt en hebben een slof uit gewoon hardhout. Bogen uit brazielhout zitten daar tussenin. Als hun vorm en consistentie deftig is, dan hoeft dat niet per se een probleem te zijn. Maar bij de allergoedkoopste sets wordt daar wel eens op beknibbeld.

In het budgetsegment is een carbonstrijkstok een excellente keuze. Dit materiaal, waarvan ook o.a. vliegtuigonderdelen gemaakt worden, is veerkrachtig, stevig en relatief goedkoop om te produceren, het bleek een ideaal alternatief te zijn voor het dure pernambucohout.

Ga je voor een volledige set, kijk dan ook even naar het materiaal en de kwaliteit van de meegeleverde strijkstok.

Tip 4: Metaalkabels of snaren?

De doorwinterde internet-shopper zal misschien al gemerkt hebben dat er viool-, altviool- en cellosnaren (volledige sets) voor een paar euro te vinden zijn. Koopje?

Natuurlijk niet. De allergoedkoopste snaren voor viool, altviool en cello komen rechtstreeks uit een staalfabriek en zijn ook niet meer dan dat: staalkabels die een schelle, eendimensionale klank produceren, lastig bespeelbaar zijn, en ook nog eens snel breken. Zulke sets zal je om die reden dan ook nooit in een respectabele muziekwinkel terugvinden.

Koop je een instrument, zorg er dan voor dat er synthetische snaren of omwonden metaalsnaren van een gerenommeerd merk (Thomastik, D'Addario, Pirastro, Larsen...) opstaan. Het maakt een immens verschil voor de klank en het speelplezier.

Tip 5: De accessoires

Om te beginnen spelen, heb je nog een paar kleine andere dingen nodig:

  • een kwalitatieve kist die je instrument beschermt. Voor cello of contrabas kan dit ook een gewatteerde hoes zijn
  • een schoudersteun voor viool of altviool
  • een harsblokje om je strijkstok in te harsen

Als deze niet in de set meegeleverd worden, dien je dit apart nog aan te schaffen.

Tip 6: Kopen of huren?

Je wil de aankoop van een instrument nog even uitstellen omwille van de hoge aanschafprijs? Een viool, altviool of cello kan je ook op een eenvoudige manier huren of huurkopen. Voor veel mensen is dit een interessante optie. Je bespaart jezelf van een grote uitgave in een keer, en je kan uitvoerig testen of het instrument wel voldoet aan al jouw verwachtingen of de eisen van jouw kind. Geïnteresseerd? Hier kan je er meer over lezen!