• Lorem ipsum

Hoe je snaren onderhouden als een professional

1 Apr 2021
door Jeroen

De productie van snaren is complex en vereist een ongelooflijke precisie. Ze zijn ook gemaakt uit kostbare materialen. Hierdoor dienen we er met zorg mee om te gaan, om de klank en aanspreekbaarheid te optimaliseren en de levensduur te verlengen.

Er bestaan verschillende huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om de harsafzettingen op een efficiënte manier te verwijderen van het aangestreken gedeelte van de snaren. Als je een rondvraag doet onder strijkers, hoor je de gekste dingen: het gebruik van een bankkaart, een wijnkurk, een koperen muntje, een schuurspons, wodka als kuismiddel... Het kan niet gekker worden. Alhoewel al deze middelen de hars misschien wel op een of andere manier verwijderen, zijn ze niet allemaal even goed voor je snaren. In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Eerst en vooral: het allerbelangrijkste bij het proper houden van je snaren (en de rest van je instrument), is om ze na elke speelsessie, hoe kort ook, af te kuisen met een droge doek. Op die manier krijgen de hars- en zweetresidu's geen kans om een harde korst te vormen op de snaren of in de kern door te dringen. Als je merkt dat er toch een laagje begint te vormen dat er niet eenvoudig met een droge doek af gaat, kan je overgaan tot andere hulpmiddelen.

  • Alcohol: dit is een zeer efficiënte manier om vuil van je snaren te verwijderen. Je kan hiervoor ontsmettingsalcohol gebruiken of gespecialiseerde snarenreiniger. Gebruik geen alcoholhoudende middelen waar additieven of extra smaken zijn aan toegevoegd. Breng enkele druppels aan op een propere doek, en wrijf enkele keren over de snaren. Elk residu zou er normaal gezien mee af moeten komen. Veeg de snaren daarna nog af met een andere, droge doek. Let er goed op dat je de vernislaag van het instrument goed beschermt, alcohol kan namelijk plekken veroorzaken die je niet kan verwijderen! De toets van degelijke strijkinstrumenten is van ongevernist ebbenhout, die kan je gerust mee kuisen met alcohol (indien je geen natte plekken achterlaat).
    Een kuisbeurt met alcohol is zeer nuttig, maar we raden het aan om dit niet elke dag te doen, enkel als je snaren niet meer met een droge doek proper te maken zijn! De windingen van de snaren zijn niet waterdicht om akoestische redenen. De kern van de snaar bevat af en toe materialen die aangetast kunnen worden door alcohol. Het zeer frequent gebruik van een alcoholhoudend product om de snaren te reinigen kan dus een negatief effect hebben op de levensduur.
  • Een plastic bankkaart: als je niet direct in het bereik bent van alcohol, kan je de laag aangekoekte hars verwijderen door met het randje van een plastic bankkaart (of klantenkaart van die ene winkel waar al jaren niet meer binnen bent geweest) over de snaar te wrijven. Plastic is veel zachter dan de materialen waarvan de snaar gemaakt is, dus de kans op beschadigen van de snaar is quasi onbestaande. Eenmaal je de harsresten goed hebt losgemaakt met de bankkaart, kan je ze eenvoudigweg afvegen met een droge doek. Dit is een zeer efficiënte methode en in het geheel niet schadelijk voor de snaar.

Enkele andere trucjes die NIET aan te bevelen zijn omdat ze de snaren grondig en onomkeerbaar kunnen beschadigen:

  • Het gebruik van kurk. Hierdoor wordt de harslaag nog dieper in de windingen gedrukt, tezamen met microscopisch kleine stukjes kurk. Zoals je je kan inbeelden is dit zeer schadelijk voor de snaar;
  • Snaren proper maken met staalwol of metalen munten. Alhoewel de hars meestal efficiënt verwijderd wordt, maakt de wrijving van staal of ijzer de snaar helemaal glad. De nauwkeurig gefabriceerde oppervlaktestructuur van de snaar gaat zo helemaal verloren. Dit heeft een significante impact op de levensduur en maakt deze methode niet aan te raden.

Zaken die je in het oog moet houden:

  • Door de wrijving met het doekje warmt de snaar op. Als er dan een harslaagje op is blijven plakken, smelt de hars en koekt deze net harder aan op de snaar. Wrijf daarom voorzichtig en zorg ervoor dat de snaar niet te warm wordt.
  • Hou je strijkinstrument in een stabiele omgeving. Temperatuur - en luchtvochtigheidsverschillen maken dat het instrument snel danig ontstemt. Het elke keer terug grondig stemmen (en dus uitrekken) van de snaar vermindert de levensduur.
  • Gebruik je darmsnaren (al dan niet omwonden)? Dan loont het de moeite om ze soepel te houden door ze af en toe in te wrijven met snaarolie. Dit zal de levensduur van de snaar aanzienlijk verlengen.

Nog een laatste tip: als je veel last hebt van stof en de hars snel een laagje vormt op je snaren, kan het al eens de moeite lonen om te veranderen van harssoort. Op onze website kan je een hele resem aan harsen terugvinden, elk met specifieke eigenschappen.